Color-Kuva Oy
Color-Kuva

Historiikki

Metoli-hydrokinoniliuoksesta ykkösiin ja nolliin

Suomi tuomittiin maksamaan Neuvostoliitolle jättimäiset sotakorvaukset. Koko maan tuotanto oli valjastettava kuudeksi vuodeksi korvausten maksuun. Valmet Metallitehtaat, Rautpohjan tehdas valmisti sotakorvauksina raskaan metalliteollisuuden tuotteita. Koneet ja laitteet piti dokumentoida piirroksin, tekstein ja valokuvin. Tehtaan laboratoriopäällikkö Väinö Juntunen sai tehtäväkseen perustaa valokuvalaboratorion tehtaalle.

Väinö opetti nuorimmalle veljelleen Aaro Laineelle valokuvauskemian perusteita, koska tuolloin ei ollut saatavilla valmiita kehitteitä eikä kiinnitteitä. Apteekista ostettiin mm. emäksistä metoli-hydrokinonia ja natriumtiosulfaattia, joista tehtiin tarvittavat liuokset. Aarosta tuli tehtaan valokuvaaja. Sanotaan, että työ tekijäänsä opettaa.

Aaro Laine 1953.

Color-Kuva perustetaan

Varusmiespalveluksen Aaro suoritti Ilmavoimien kuvakeskuksessa tiedustelukuvaajana. Sotakorvausten jälkeen, vuonna 1953, Aaro Laine päätti perustaa Color-Kuvan, oman valokuvausyrityksen ystävänsä Pentti Barckin avustuksella.

Aaro Laine suurennuskoneella.

Color-Kuvan nimi perustui tuohon aikaan melko harvinaiseen värikuvien valmistukseen. Aaro kuvasi mainoskäyttöön värikuvia mm. ravintola Jyväshovin ruoka-annoksista.

Jyväshovi

Yksi ehkä näkyvimmistä ja historiaan jääneistä kuvauksista vuosien varrelta oli Jyväskylän Suurajojen valokuvaus. Se jatkui Aaron osalta aina vuoteen 1975, jonka jälkeen hänen poikansa Jari jatkoi vuoteen 2000.

Kuva-Tawast

50-luvun puolivälissä elettiin Suomessa säännöstelytalouden aikaa. Ekonomi Erkki Tawast oli päättänyt laajentaa liiketoimiaan valokuvaustarvikekaupalla. Ajan vaatimusten mukaan yrityksen vastuuhenkilöllä piti olla alan koulutus tai kokemus. Erkki Tawast pyysi Aaron tähän tehtävään ja näin syntyi Kuva-Tawast.

Color-Kuvan toiminta jäi ns. pöytälaatikkoon. Aaro oli liikkeen johtaja aina vuoteen 1965. Saksalaisen valokuvausalan suuryritys Agfa-Gevaertin toiminta Suomessa laajeni, ja tarvittiin lisää myyntivoimaa. Yrityksen edustajat kävivät houkuttelemassa Aaron palvelukseensa, siinä onnistuen. Aaro oli Agfan mies eläkkeelle asti.

Kamerat mukana joka paikassa

Meillä kuvattiin aina ja paljon, kuvia ja kaitafilmiä. Joka paikassa oli kamerat mukana: lomamatkoilla, harrastuksissa, koulussa, päiväkodissa, syntymäpäivinä, jouluna ja kesämökeillä. Usein kuvauksissa asiakkaat mainitsevat, kuinka heitä jännittää olla kuvassa. Rokotus tai hammaslääkäri saattaa aiheuttaa kipua, esiintyminen yleisölle jännittää. Mahdollisesti meidät "rokotettiin" kehitysnesteillä, joten tätä tunnetta on ollut hieman vaikea ymmärtää.

Jari aloitti valokuvaajan uransa n. kolmevuotiaana, ottamalla ensimmäisen kuvan siskostaan Köhniön uimarannalla. Tämäkin kuva on edelleen tallessa:

"Teit Isäin astumaan"…

Kuvattiin, kehitettiin, filmattiin…
ja elettiin, kuviteltiin…

70-luvun lopulla käytyään kauppaopiston Jari pääsi vapaaehtoisena Ilmavoimiin, ja tietysti Kuvakeskuksen kuvausmekaanikoksi Lapin Lennostoon.

Palvelusajan jälkeen valokuvaustarvikkeita myymään, ensin Foto-Nyblinin palvelukseen. Myöhemmin myymäläpäälliköksi, erilaisten yrityskauppojen jälkeen Helioksen vastuuhenkilöksi ja vuonna 1991 Helios-kauppiaaksi.

Color-Kuva Oy heräsi piironginlaatikosta henkiin. Yrittäjäelämä franchising-kauppiaana alkoi. 90-luvun puolivälissä kameran myynnin lisäksi kuviteltiin kouluja, ylioppilaita sekä muita ihmisiä studiossa ja sen ulkopuolella.

Digitaalinen aika

Helios-kauppiastoimintaa kesti aina 2000-luvun alkuun. Tuli uudet suunnitelmat, kun alaa ja maailmaa mullistava digitaalisuus teki tuloaan. Helios-liiketoiminta myytiin, ja keskityttiin valokuvaukseen. Markat meni ja eurot tuli.

Valokuvauskemia muuttui ykkösiksi ja nolliksi; enää ei kiinnitteen haju maistu suussa. Ensin piti opiskella tietokoneen käyttö, ja siihen perään kuinka se muutetaan palvelemaan valokuvaajaa. Uudet ja jännät laitteet tarjosivat rajattomat mahdollisuudet. Vuonna 2001 Color-Kuvan studio siirtyi Palokkaan ja digitalisoitui.

Yhteistyö Seppälän koulukuvien kanssa on tiivistynyt siihen pisteeseen, että syksyn ja kevään päivät täyttyvät koulu- sekä päiväkotikuvauksista. Viikonloppuisin ja kesäisin studiossa kuvataan lapsia, rippilapsia, ylioppilaita ja onnellisia hääpareja. Toisinaan valokuvaajan työ on kuin papin virka, häistä hautajaisiin.

Ei kahta ilman kolmatta

Kun lapsuuden kodissamme kuvattiin, niin tietysti myös omassa perheessämme kamerat ovat olleet ahkerassa käytössä. Niinpä kolmas sukupolvi aloitti ammattimaisen kuvittelun. Yhteistyössä Jennin kanssa tallennamme ihmisille tärkeitä tapahtumia, heille ja tuleville sukupolville. Uusi sukupolvi tarjoaa taas uuden näkökulman kuvitelmiin.

Jennin ensimmäinen kuva.

Some ja hetkessä eläminen sekä erilaiset sähköiset laitteet tarjoavat valtavaa kuvavirtaa nykypäivänä. Downshiftaaminen olisi tässä ja nyt! Riippumatta sukupolvesta, muistojen tallentaminen valokuvin, videoin ja muiden menetelmien kautta on ja on ollut kautta historian ihmisille tärkeää. Miksi, miten ja mistä Minä olen ”kotoisin.” Nykyään kuvataan enemmän kuin koskaan, mutta voin perustellusti kysyä: missä ovat joulun 2005 kuvat tai Aleksin ristiäiskuvat!!

Kuvitelkaa ihmiset ja tulkaa Kaikki Kuvaan!

Jari Laine

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram